Hållbar omställning

Hållbar omställning: Workshops & fortbildning

FÖRELÄSNING/WORKSHOP

Klimatkänslor, aktivt hopp och handlingskompetens

Klimatkrisen påverkar oss alla, inte bara genom dess direkta konsekvenser utan också genom de känslor den väcker. Många upplever oro, frustration eller en känsla av maktlöshet inför framtiden. I arbetslivet kan detta yttra sig som stress, minskad motivation eller svårigheter att omsätta hållbarhetsambitioner i konkret handling. Samtidigt visar forskning att rätt stöd och strategier kan omvandla dessa känslor till drivkraft, handlingskompetens och ökat engagemang – både individuellt och kollektivt.

Den här föreläsningen/workshopen handlar om just det. Om hur vi kan förstå och hantera klimatkänslor, och hur vi skapar en kultur – på arbetsplatser, i organisationer och i civilsamhället – där hållbarhet, välmående och meningsfull handling går hand i hand.

Det här är för dig som

  • Behöver kunskap om hur du kan förstå och hantera dina egna och andras klimatkänslor, som oro, stress och hopplöshet.
  • Arbetar med att omsätta hållbarhetsstrategier till praktisk handling, både individuellt och i grupp.
  • Vill att din verksamhet ska kunna bidra till omställningen på sätt som främjar delaktighet, gemenskap och psykologisk resiliens.


Under föreläsningen/workshopen varvar vi teori, reflektion och praktiska övningar.

  • Hur klimatkrisen påverkar oss mentalt och känslomässigt.
  • Konkreta verktyg för att hantera klimatrelaterad oro och stress.
  • Vanliga copingstrategier och vad meningsfokuserad coping innebär.
  • Hur vi kan stärka aktivt hopp och öka individers handlingskompetens för hållbar omställning.
  • Vilka aktiviteter och handlingar som ger störst effekt, och hur vi får med oss fler i att agera tillsammans.
  • Framtidstro och ledarskap - Hur vi kan inspirera varandra, vara föregångare och skapa förändring tillsammans.


Varför är detta viktigt?

Företag och organisationer som tar klimatfrågan på allvar behöver också förstå hur den påverkar människor och samhället i stort. En del personer har dessutom i sin funktion eller yrkesroll särskilt ansvar för att ge stöd såväl på individnivå som i sin organisation. Och för ledare kan kunskaper och verktyg kopplat till klimatkänslor och handlingskompetens bidra till att hållbarhetsarbete blir en självklar del av verksamheten. Att skapa utrymme för dessa samtal och bygga en kultur där engagemang uppmuntras och hålls vid liv gör skillnad, både för arbetsmiljön och för den större omställning vi står inför. Och slutligen är denna workshop för dig som lever här och nu i klimatkrisen och som vill hitta sätt att ta hand om dina egna känslor samtidigt som du blir stärkt i ditt personliga engagemang.


Föreläsare/Workshopledare

Susanna Arolin är socionom och verksamhetsutvecklare med vidareutbildning inom klimatpsykologi, kommunikation och ledarskap för hållbar omställning. Susanna har gedigen erfarenhet av att arbeta med förändringsprocesser och skapa inkluderande former för engagemang. Susanna har hållit uppskattade workshops med tema hållbarhet för ungdomar, för professionella som möter barn och unga exempelvis inom skolans elevhälsa, och för vuxna på arbetsplatser och i civilsamhället.


Kontakta Susanna för att diskutera upplägg anpassat efter er målgrupp, behov och förutsättningar.